INFO TENTANG LANDING PAGE / WEB JUALAN / HOMEPAGE / KEDAI ONLINE

Dalam dunia Digital Marketing, Landing Page dibuat khusus untuk campaign marketing atau iklan.


Dimana landing page menjadi tempat pengunjung untuk mendarat di dalam web setelah mereka mengklik pautan dalam emel, atau iklan dari Google, Youtube, Facebook, Instagram atau tempat serupa.


1. Apa itu Landing Page?


Landing Page merupakan halaman pertama yang dibuka oleh user dengan mengklik sesuatu pautan terlebih dahulu.


Namun di dalam dunia digital marketing, landing page merujuk kepada sebuah laman khusus (one page) yang terpisah dari bahagian lain website.


Landing page biasanya akan mempunyai target audience atau sasaran pelawat yang spesisfik dan bukan dibuat untuk menjual banyak jenis produk.


Lazimnya, sebuah landing page hanya mempunyai 1 halaman sahaja (one page) kerana ia direka bentuk untuk fokus kepada 1 produk yang spesifik sahaja.


Sebagai contoh, landing page yang menawarkan E-Book Percuma mengenai Tips & Trick Menjadi Dropship Tudung.


Untuk mendapatkan E-Book ini, pengunjung yang masuk ke dalam landing page tersebut perlu memberi maklumat seperti nama, emel & nombor telefon melalui Opt-In Form di landing page tersebut.


Kemudian pengunjung tersebut akan menerima E-Book Percuma itu melalui emel. Melalui kaedah ini, pemilik landing page tersebut telah mendapatkan database mereka yang berminat untuk menjadi agen atau dropship produk tudung.


Tidak seperti halaman website yang biasanya mempunyai banyak produk dan mendorong untuk pengunjung bernavigasi, landing page dirancang dengan fokus atau tujuan tunggal yang dikenali sebagai Call-To-Action (CTA).


Fokus inilah yang menjadikan landing page sebagai salah satu teknik terbaik untuk meningkatkan conversion rate sesebuah campaign marketing di samping menurunkan kos untuk memperoleh leads atau sales. Berikut adalah funnel landing page dalam digital marketing :


Seperti yang diterangkan di dalam gambaran di atas, traffik pada bahagian atas funnel yang mengklik pada pautan di dalam emel marketing atau iklan yang dijalankan di platform media sosial akan dibawa masuk ke dalam landing page.


Di sini trafik tersebut akan diberikan maklumat tawaran produk dengan menggunakan copywritting dan reka bentuk yang menarik dan memudahkan pengunjung.


Di samping itu, database prospek juga dapat ditapis melalui landing page melalui penggunaan Opt-in Form seterusnya membantu pemilik landing page tersebut untuk menggunakan kaedah retargeting yang berfokus hanya kepada prospek yang pernah memberi database mereka melalui landing page tersebut.


2. Perbezaan antara Landing Page dan Homepage


Berikut merupakan salah satu contoh perbezaan antara landing page dan homepage. Perbezaan yang paling ketara yang boleh dilihat adalah homepage akan mempunyai banyak produk yang membawa kepada pautan yang berbeza manakala landing page pula hanya memiliki SATU(1) produk dan pautan lazimnya akan membawa kepada checkout page.


Landing page biasanya akan memiliki hanya 1 produk yang berfokus. Dengan berfokus hanya kepada 1 produk untuk satu landing page, trafik yang masuk ke dalam landing page tersebut secara automatik akan dilabel sebagai prospek yang berminat dengan produk berfokus tersebut.


Berlainan pula dengan homepage yang kebiasaanya akan mempunyai lebih dari 2 produk, prospek yang masuk ke homepage sesebuah website belum tentu berminat dengan produk yang dijual di dalam website tersebut.


Tambahan pula, mereka perlu bernavigasi di dalam website terlebih dahulu sebelum mereka memutuskan produk pilihan mereka.


3. Jenis – Jenis Landing Page

  1] . Lead Generation Page • Juga disebut sebagai “Lead Gen” atau “Lead Capture” page, Lead Generation page ini menggunakan ‘Form‘ (Borang) sebagai bentuk Call-To-Action (CTA) di dalam landing page tersebut.


 • Form ini berfungsi sebagai cara untuk mengumpulkan database prospek yang berkunjung, seperti nama, emel, alamat dan nombor telefon mereka. Hal ini adalah bertujuan untuk mewujudkan sasaran spesifik untuk produk yang akan mereka tawarkan.


 • Biasanya landing page jenis ini akan digunakan oleh golongan B2B untuk mendapatkan database tersebut dengan cara menawarkan E-Book Percuma, Kursus Online Percuma, Diskaun Training, dan sebagainya.


 • 2] . Clickthrough Page • Landing page jenis click-through merupakan landing page yang menggunakan button Call-To-Action (CTA) secara terus dan menyambungkannya ke pautan luar seperti Whatsapp Chat, Channel Telegram, URL website dan lain-lain.


 • Lazimnya landing page jenis ini akan digunakan oleh pemilik website yang ingin mempromosikan satu produk hot selling item mereka secara berfokus. Button CTA yang digunakan juga akan terus ke checkout page untuk pengunjung melakukan bayaran secara atas talian.

4. Langkah awal membina sebuah Landing Page?

Sebelum anda runsing mencari tools atau software untuk membina Landing page, terdapat beberapa langkah awal yang harus dititikberatkan seperti :

 • Tentukan tujuan sesebuah landing page yang ingin dibina. Apakah yang ingin anda dapatkan melalui landing page? Leads, Sales atau Branding?


 • Jika fungsi landing page tersebut adalah untuk menangkap leads, pastikan anda mempunyai tawaran yang dapat menarik pengunjung untuk memberikan emel atau maklumat mereka kepada anda. Kata kuncinya adalah Lead Magnet.
  Lead magnet apa yang mampu anda tawarkan?


 • Rangkakan copywriting yang menarik dan mampu untuk membuatkan pengunjung tidak ragu untuk menyerahkan dan melakukan apa yang diminta di landing page tersebut. Ini sangat penting kerana kata-kata atau ayat yang digunakan dapat memberikan impak yang besar pada hasilnya.
 • Setelah selesai semua langkah tersebut, anda kini boleh mula membina sebuah landing page untuk bisnes anda.  Anda boleh memilih untuk menggunakan beberapa tools atau software yang popular seperti WordPress, Wix, Leadpages, Click Funnels dan sebagainya ataupun anda boleh mengupah mana-mana agensi web untuk membina landing page yang anda inginkan.

TEMPAH LAMAN / 1] WEB PERIBADI / 2] LANDING PAGE / 3] WEB JUALAN

Laman web / LAMAN WEB E-COMMERCE BEBAS IKLAN DIRASMIKAN PADA 12/12/22 UNTUK LIMA TAHUN YANG PERTAMA Web Wang cepat ini dibangunkan untuk para peniaga yang nak online kan perniagaan mereka ,


Apa yang perlu dilakukan hanya daftar percuma kemudian aktifkan id dengan bayaran sekali seumur hidup [ life-time ] dengan harga RM100.00


 • Setiap ahli akan mendapat 3 laman web iklan ( 2 & 3 dikenakan yuran tahunan )

 • 1] https://wangcepat.biz/asl83 [ yuran life-time ]
  [ sistem autodownline plan metrix 5 x 7 ] [ plan auto pool 5 x 6 ]

 • 2 ] https://myempiremall.com/asl83 [ yuran tahunan - 365 hari setahun ]
  [ sistem S E O google ] menaikkan nama di carian google .

 • 3 ] https://websaya.biz/asl83 [ yuran tahunan - 365 hari setahun ]
  [ sistem pendaftaran collect database untuk followup [ auto blast email ]

Dalam portal laman web ini semua produk boleh dimasuk dan juga apa - apa urus niaga yang di jalankan setiap ahli , [ PRODUK ADALAH HAK MILIK AHLI ITU SENDIRI ] Ini kerana pihak ADMIN tidak menyediakkan apa - apa produk untuk ahli yang mendaftar dalam portal laman web iklan ini


Bayaran RM100.00 adalah sebagai yuran komitmen ahli itu sendiri, Bagaimana ahli untuk memajukan bisnes yang dijalankan adalah bergantung kepada usaha ahli itu sendiri .


Keuntungan setiap jualan ahli adalah hak milik sepenuhnya [AHLI ITU SENDIRI ] dan jika berlaku kerugian adalah tanggungjawab ahli itu sendiri


Walau bagaimana pun pihak admin ada menyediakan satu plan untuk ahli yang ingin tambah pendapatan sampingan iaitu plan bonus tajaan ahli { caranya dengan menperkenalkan


LINK affiliate web masing - masing kepada rakan-rakan dan juga sahabat yang lain } , Bayaran bonus tajaan adalah sebanyak Rm50.00 untuk setiap pendaftaran dibawah ahli yang di aktifkan


Jika anda berminat nak join WANG CEPAT DOT BIZ sila daftar pada link sini :


JAMINAN 100% WEB REAR BISNES

BUKAN WEB SCAMMER

BUKAN WEB MONEY GAMES

BUKAN WEB SKIN CEPAT KAYA

BUKAN WEB PINJAMAN WANG
Hubungi kami sekiranya anda perlukan sebarang bantuan atau ingin membina sebuah landing page untuk bisnes anda, kami di wangcepat Web Agency sedia membantu untuk mendapatkan sebuah landing page yang mampu menghasilkan conversion!

tempah web jualan INFO TENTANG LANDING PAGE / WEB JUALAN / HOMEPAGE / KEDAI ONLINE -https://myempiremall.com/img/Whats-App-1.gif


Web : https://websaya.biz/BBBR
Iklan dihantar oleh : BBBR ([email protected])
No Tel : 60136778200 (NAZRI)


Lain Lain Iklan Kategori yang sama
Peluang PerniagaanLain Lain Iklan Dari Kedai yang samaDijemput Singgah ke Kedai saya untuk melihat pelbagai produk hebat lain

” KAEDAH BUAT DUIT RM50 SEHARI TANPA MODAL, TANPA MENJUAL, TANPA KELUAR RUMAH” -https://myempiremall.com/img/my-store.jpg
KLIK DIBAWAH KE KEDAI
NAZRI
” KAEDAH BUAT DUIT RM50 SEHARI TANPA MODAL, TANPA MENJUAL, TANPA KELUAR RUMAH” -https://myempiremall.com/img/bagus.gif

PLATFORM INI SANGAT MEMBANTU SEBARKAN BISNES/PRODUK ANDA

Klik Dibawah daftar

iklan percuma daftar

×
Select Category

PRODUK(0)

BABIES(0)

KESIHATAN(76)

PERNIAGAAN RUNCIT(1)

FESYEN WANITA(0)

KECANTIKAN(9)

FESYEN LELAKI(0)

MINYAK WANGI(7)

PENDIDIKAN(10)

DERMA DAN INFAK(0)

TUDUNG(0)

ARTIKEL(9)

PEMBORONG(2)

PRODUK DIGITAL(27)

MAKANAN(22)

PERNIAGAAN(36)

KENDERAAN(4)

ELEKTRONIK(3)

SUKAN/HOBI(2)

PERCUTIAN & PELANCONGAN(1)

RUMAH & BARANG PERIBADI(4)

PEKERJAAN(0)

SERVIS(9)

HARTA BENDA(1)

LAIN-LAIN KEPERLUAN(12)


Select Negeri

SELANGOR(29)

PAHANG(8)

KELANTAN(21)

PERAK(36)

NEGERI SEMBILAN(10)

KEDAH(10)

TERENGGANU(8)

SABAH(0)

SARAWAK(0)

JOHOR(5)

MELAKA(39)

PENANG(2)

PERLIS(2)

KUALA LUMPUR(9)

PUTRAJAYA(7)

LABUAN(0)

MALAYSIA(67)

INDONESIA(2)

SINGAPORE(0)

BRUNEI(0)