MINUMAN SUNNAH TERBAIK RAMADHAN ATASI HIDRASI BULAN PUASA|FAKTA SAINS DAN QURAN KELEBIHAN SUSU

Category
Kesihatan
Brand
Susu adalah minuman sunnah terbaik untuk atasi hidrasi atau kekurangan air dalam tubuh. Susu adalah makanan bergizi lengkap, kaya nutrisi penting bagi mengekalkan tenaga, rasa kenyang lebih lama, mengatasi stress dan banyak kebaikan lain. Minum susu dapat membantu nutrisi yang hilang selepas berjam-jam puasa bulan ramadhan.

Susu mengandungi manisan semula jadi dan indeks glisemik rendah (GI) iaitu pelepasan glukosa ke dalam aliran darah yang perlahan dan mantap, akan memberikan tenaga berpanjangan dan membantu mengurangkan rasa lapar sepanjang hari. Ini juga cara yang baik untuk kekal hidrat dan mengisi kembali cecair yang hilang pada siang hari ketika berpuasa.
 

Allah Ta’ala berfirman dalam Al-Qur’an:

‘Wahai orang-orang yang beriman! diwajibkan atas kamu berpuasa, sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu, agar kamu bertakwa.’


Bagi sesetengah orang, berpuasa boleh menjadi satu cabaran. Bukan sahaja dari segi menahan selera makan tapi juga cabaran untuk memenuhi keperluan nutrisi harian menjadi semakin berat. Apatah lagi godaan untuk memakan makanan yang tinggi kandungan gula. Tidak menghairankan jika sesetengah orang sebenarnya kekurangan nutrisi ketika berpuasa.

Untuk memenuhi keperluan nutrisi di bulan puasa, anda memerlukan strategi pemakanan yang berbeza sedikit. Selain menumpukan pada menu berbuka puasa dan bersahur yang mempunyai khasiat seimbang, minum susu juga perlu membiasakan diri.

Pada hari biasa, nutrien yang terkandung dalam susu mungkin dapat dipenuhi daripada makanan yang diambil. Tetapi apabila berpuasa, memenuhi keperluan nutrisi hanya dari makanan sahaja yang kadang-kadang sangat sukar mendapatkan nutrisi mencukupi.

Khasiat yang terkandung dalam susu dapat membantu melengkapkan keperluan nutrisi harian. Kandungan kalsium yang tinggi juga baik untuk membantu mengekalkan kesihatan tulang. Selain itu, susu juga kaya dengan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh.

Sepanjang tahun 2023 ini, lebih daripada 2 bilion umat Islam di seluruh dunia bakal menyambut bulan suci Ramadan dengan berpuasa iaitu ibadah menahan diri dari makanan, minuman serta larangan lain dari senja hingga matahari terbenam. Telah terbukti bahawa puasa agama pada bulan Ramadhan membawa banyak manfaat kesihatan. Malah amalan berpuasa ini telah menjadi ikutan sains pemakanan moden untuk mencapai tujuan kesihatan tertentu.

Pusat Perubatan berasaskan Bukti di Oxford telah mencadangkan bahawa berpuasa tidak dikontraindikasikan pada individu yang sihat. Ia adalah semulajadi untuk mengalami dehidrasi semasa berpuasa, terutamanya jika berpuasa lama seperti 14-18 jam. Adalah penting untuk kekal terhidrat sebaik mungkin, sambil berpuasa untuk meminimumkan risiko masalah kesihatan.

Allah Ta'ala menyebut dalam Al-Quran:

‘Allah tidak membebani seseorang melainkan kesanggupannya’.

Adalah wajar untuk mempunyai kebiasaan bagi mengekalkan penghidratan semasa berpuasa untuk mengekalkan sistem imun yang sihat. Jadi, apakah cara terbaik untuk memastikan diri kita terhidrat semasa berpuasa?.

Ujian saintifik menunjukkan bahawa susu adalah minuman yang baik untuk mengekalkan penghidratan pada atlet selepas menjalani aktiviti senaman.

Allah Ta’ala berfirman dalam Al-Qur’an:

‘Dan sesungguhnya pada binatang ternak itu benar-benar terdapat pelajaran bagimu. Kami memberi kamu minum dari apa yang ada dalam perutnya, dari antara najis dan darah, susu yang bersih lagi sedap bagi orang yang meminumnya.’

Sains perubatan telah mengesahkan sifat-sifat susu ini melalui eksperimen. Susu dianggap sebagai makanan yang lengkap kerana ia mengandungi tahap protein, karbohidrat, air dan elektrolit yang tinggi seperti natrium dan kalium. Susu apabila diminum dalam jumlah yang sama, akan mengekalkan lebih banyak air dalam badan jika dibandingkan dengan jumlah yang sama air biasa. Ini disebut BHI iaitu Indeks Penghidratan Minuman tinggi. Susu mempunyai Indeks BHI yang tinggi kerana kandungan proteinnya.

Susu membekalkan tenaga tambahan, protein dan natrium serta lebih baik daripada minuman sukan tradisional. Susu boleh membantu mengurangkan rasa letih selepas berpuasa pada bulan Ramadan. Eksperimen saintifik telah menunjukkan bahawa susu adalah cecair penghidratan yang sangat baik kerana keupayaannya untuk mengekalkan status penghidratan sehingga lima jam.

Kualiti penghidratan berkaitan susu ini penting pada bulan Ramadan di mana tempoh berpuasa berterusan selama antara 29 hingga 30 hari. Waktu tidak berpuasa boleh menjadi singkat khususnya di negara negara tertentu dan susu boleh membantu mengekalkan status penghidratan badan sebelum memulakan puasa keesokan harinya. Paling baik ia diambil sewaktu bersahur.

Oleh itu susu adalah minuman yang sesuai untuk rehidrasi selepas berpuasa pada bulan Ramadan kerana kualiti semulajadinya.

Bilakah masa terbaik untuk minum susu di bulan puasa Ramadhan? Adakah lebih baik minum susu pada waktu sahur atau ketika berbuka? Ini jawapannya..

Susu paling baik diambil sewaktu bersahur kerana:

1. Membantu perut kenyang lebih lama. Ia, sangat baik untuk mengawal berat badan.
2. Membekalkan tenaga mencukupi sepanjang waktu berpuasa kerana susu adalah sumber energi terbaik.
3. Sumber yang kaya dengan vitamin dan mineral
4. Mengekalkan kekebalan tubuh yang maksima.
5. Meredakan stress (tekanan)

Amalan minum susu di waktu berbuka juga digalakkan pakar nutrisi kerana sepanjang hari berpuasa, tubuh tidak dapat nutrien yang lengkap. Susu amat baik bagi mengekalkan kesihatan tulang, membentuk dan mengekalkan ketumpatan otot serta demi kesihatan jantung.

Berdasarkan fakta yang disebut, maka minum susu wajar dijadikan amalan di bulan puasa Ramadhan baik semasa bersahur atau ketika berbuka.

Saya cadangkan anda ambil Susu C2Joy atau Susu Colever yang telah mendapat Pengiktirafan Asia Top Excellence Health Product 2021~2023. Saya sendiri dan ahli keluarga memang dah lama minum susu C2Joy dan bertukar ke susu Colever kerana ia lebih sedap, disukai anak anak selain khasiatnya lebih banyak. Bagi yang suka rasa asli susu, ambil C2joy dan yang tidak gemar rasa susu original, sebaiknya pilih Colever yang lebih enak dan sesuai dengan selera banyak orang. 

2 RESEPI MINUMAN SUSU COLEVER

RESEPI SUSU KURMA COLEVER

Rendam 3 biji Kurma (biji di buang dan dicarik2 isinya) dalam air suam sebelum tidur malam. Kemudian ketika bangun untuk bersahur, blend hingga sebati kurma tadi dengan sebiji pisang emas (boleh juga pisang kegemaran anda yang lain) berserta 2 sachet susu Colever ikut kepekatan yang anda mahu. Dan ianya siap untuk diminum samada dingin atau panas. 
*Jangan dicampur terlalu banyak air agar kemanisan asli kurma dan pisang dapat dirasai tanpa tambahan gula. 

Selamat mencuba. Selamat menyambut Ramadhan dan menjalankan ibadah puasa tahun 2024 buat semua muslimin muslimat.



MINUMAN SUNNAH TERBAIK RAMADHAN ATASI HIDRASI BULAN PUASA|FAKTA SAINS DAN QURAN KELEBIHAN SUSU-https://myempiremall.com/img/Whats-App-1.gif


Web : https://tinyurl.com/dnddealer
Iklan dihantar oleh : Cybermom ([email protected])
No Tel : 601117682310 (Jee)






Lain Lain Iklan Kategori yang sama
Kesihatan

PRODUK DR NOORDIN DARUS HARGA PROMOSI SEMPENA RAYA

RM 0.00
Baca Lagi

SERUM MORINGA|MINYAK URUT MORINGA + SACHA INCHI D

RM 68.00
Baca Lagi

TEH MORINGA ASLI DAN KHASIAT UTAMANYA SERTA CARA B

RM 0.00
Baca Lagi

PENGALAMAN BERUBAT DENGAN BOMOH GOUT|PENEMUAN DND

RM 190.00
Baca Lagi

DND SUPREZ PENAWAR GOUT, SAKIT SENDI DAN ARTHRITIS

RM 190.00
Baca Lagi

MINYAK SACHA INCHI ORIGINAL|SACHA INCHI OIL ASLI D

RM 98.00
Baca Lagi

KOPI SACHA INCHI DR NOORDIN DARUS HARGA PROMOSI|DN

RM 56.00
Baca Lagi

MINUMAN SUNNAH TERBAIK RAMADHAN ATASI HIDRASI BULA

RM 150.00
Baca Lagi

Pil Perangsang Testosteron, Libido Dan Rawat Mati

RM 220.00
Baca Lagi

KEAJAIBAN CAMPURAN MORINGA PEGAGA DALAM MORINGA PL

RM 118.00
Baca Lagi

SENARAI HARGA PRODUK DND DR NORDIN DARUS TAHUN 202

RM 0.00
Baca Lagi

PENGEDAR SACHA INCHI OIL DND 369 DAN FIBERUP|PENAW

RM 98.00
Baca Lagi

RAWATAN GOUT DAN ARTHRITIS DENGAN DND RX9, RX10 DA

RM 220.00
Baca Lagi


Lain Lain Iklan Dari Kedai yang sama



Dijemput Singgah ke Kedai saya untuk melihat pelbagai produk hebat lain

RAWATAN GOUT DAN ARTHRITIS DENGAN DND RX9, RX10 DA-https://myempiremall.com/img/my-store.jpg
KLIK DIBAWAH KE KEDAI
Jee
RAWATAN GOUT DAN ARTHRITIS DENGAN DND RX9, RX10 DA-https://myempiremall.com/img/bagus.gif

PLATFORM INI SANGAT MEMBANTU SEBARKAN BISNES/PRODUK ANDA

Klik Dibawah daftar

iklan percuma daftar

×
Select Category

PRODUK(0)

BABIES(0)

KESIHATAN(76)

PERNIAGAAN RUNCIT(1)

FESYEN WANITA(0)

KECANTIKAN(9)

FESYEN LELAKI(0)

MINYAK WANGI(7)

PENDIDIKAN(10)

DERMA DAN INFAK(0)

TUDUNG(0)

ARTIKEL(9)

PEMBORONG(2)

PRODUK DIGITAL(27)

MAKANAN(22)

PERNIAGAAN(36)

KENDERAAN(4)

ELEKTRONIK(3)

SUKAN/HOBI(2)

PERCUTIAN & PELANCONGAN(1)

RUMAH & BARANG PERIBADI(4)

PEKERJAAN(0)

SERVIS(9)

HARTA BENDA(1)

LAIN-LAIN KEPERLUAN(13)


Select Negeri

SELANGOR(30)

PAHANG(8)

KELANTAN(21)

PERAK(36)

NEGERI SEMBILAN(10)

KEDAH(10)

TERENGGANU(8)

SABAH(0)

SARAWAK(0)

JOHOR(5)

MELAKA(39)

PENANG(2)

PERLIS(2)

KUALA LUMPUR(9)

PUTRAJAYA(7)

LABUAN(0)

MALAYSIA(67)

INDONESIA(2)

SINGAPORE(0)

BRUNEI(0)