DOWNLOAD APLIKASI LOKASI MENU RAHMAH|DIREKTORI KEDAI MAKAN TENGAHARI DAN MALAM TERMURAH

Category
Makanan
Brand
Muat turun Aplikasi Menu Rahmah location directory app di Google play store, panduan cari lokasi kedai makan dan restoran menu rahmah berdekatan di seluruh Malaysia untuk menu makan tengahari dan malam harga murah dan menjimatkan di bawah RM5.00. 
​​​​​​
Semak senarai 15,000 kedai makan harga murah ini di seluruh Malaysia bagi pelancaran fasa pertama, khususnya untuk membantu rakyat kelompok B40 dan M40 atau siapa saja yang memerlukan penjimatan sewaktu makan tengahari dan malam.

​​​Rakyat Malaysia kini boleh menikmati makanan tengah hari dan malam masing-masing pada harga RM5 di hampir 15,000 premis makanan di seluruh negara mulai hari ini melalui Program Menu Rahmah.

Menu Rahmah adalah hidangan seimbang merangkumi nasi, satu pilihan protein iaitu ayam atau ikan dan sayuran yang ditawarkan untuk membantu golongan yang terkesan dengan kenaikan kos sara hidup ketika ini.
 


Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDN) dan Kos Sara Hidup merancang membangunkan aplikasi khas bagi memudahkan orang ramai mendapatkan informasi mengenai Menu Rahmah.

Menterinya, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, aplikasi berkenaan secara keseluruhannya akan mempamerkan lokasi termasuk waktu tertentu bagi mendapatkan menu berkenaan.

"Insya-ALLAH, kita akan selaraskan perkara dan kita akan adakan direktori dengan membangunkan apps (aplikasi) di mana kita akan pamerkan lokasi di mana menu itu boleh didapati atau dari pukul berapa ke pukul berapa.

Salahuddin berkata demikian setelah menghadiri dan merasmikan Menu Rahmah di Restoran Birger King, di Bukit Indah, di sini pada Jumaat.

Untuk rekod, Burger King merupakan restoran makanan segera pertama yang melancarkan Menu Rahmah kepada pelanggan dengan menawarkan sajian BK Chick'N Crisp (ayam) atau Cheesy Beef (daging) dengan sebotol air mineral.

Tambah Salahuddin, pihaknya turut mendapat maum balas yang baik daripada pihak yang melaksanakan jualan Rahmah ini.

"Saya dapat tahu jualan di pasaraya Econsave, Pandamaran, Selangor meningkat 30 peratus sejak mengadakan jualan Rahmah ini.

"Ini membuktikan bahawa jenama Rahmah ini memberikan harga murah kepada pelanggan selain mampu meningkatkan jualan dan memberikan keuntungan kepada peniaga atau pemain industri," katanya.

Sementara itu Salahuddin berkata, pihaknya tidak dapat mengulas lanjut berhubung kenaikan harga sayur-sayuran di pasaran kerana ia berada di bawah bidang kuasa Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS).

"Untuk harga sayur ni kena dapar fakta daripada kementerian MAFS...tapi sebelum musim tengkujuh, harga memang stabil, termasuk sebelum, ketika dan selepas perayaan Tahun Baru Cina...rakyat pun tak pertikaikan sangat harga sayuran.

"Tapi bila berlaku tragedi banjir, rakyat tersentak dengan (kenaikan), harga," katanya.

*Sumber: Sinar Harian


Menu Rahmah ialah program sukarela yang dilancarkan oleh kerajaan pada 31 Januari lalu di mana pengusaha restoran menawarkan hidangan RM5 atau kurang untuk membantu orang ramai di tengah-tengah peningkatan kos sara hidup. Inisiatif itu melibatkan hampir 15,000 premis makanan di seluruh negara dengan penglibatan tujuh persatuan pemilik restoran termasuk Persatuan Pemilik Restoran Muslim Malaysia (PRESMA), Persatuan Pemilik Restoran India Malaysia (PRIMAS) dan Persatuan Pemilik Restoran Tomyam Malaysia.

Persatuan lain yang menyertai program itu termasuk Persatuan Pemilik Kedai Kopi Malaysia Singapura (MSCSPGA), Pertubuhan Peruncit Bumiputera (BRO), Persatuan Rangkaian Runcit Malaysia (MRCA), dan Persatuan Peruncit Malaysia (MRA). Rangkaian pasar raya tempatan Mydin turut terlibat, menawarkan hidangan RM5 di semua cawangannya di seluruh Semenanjung serta Sabah dan Sarawak.

Salahuddin menegaskan bahawa Menu Rahmah adalah program sukarela, bermakna kedai makanan tidak dipaksa untuk mengambil bahagian. Tambahnya, ia tidak merugikan kerajaan kerana peniaga terbabit menjual makanan murah itu dengan kos sendiri.

Menteri itu berkata minggu lepas, makanan RM5 itu akan disediakan di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) selepas Aildilfitri, dengan peringkat awal akan dilancarkan di 20 IPTA di Lembah Klang. Beliau juga menyebut bahawa inisiatif itu akan diperluaskan ke institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) akhirnya, dengan Menteri Pengajian Tinggi Mohamed Khaled Nordin menggalakkan institusi swasta melaksanakannya. Kesemua restoran terbabit kini mempromosikan hidangan Menu Rahmah mereka melalui saluran masing-masing, tanpa direktori pusat untuk mengesan semua lokasi yang mengambil bahagian. Aplikasi untuk mencari semua lokasi ini dengan mudah pastinya akan membantu mereka yang boleh mendapat manfaat daripada program itu, dengan Salahuddin menyatakan bahawa aplikasi itu akan dilancarkan dalam masa terdekat tanpa memberikan garis masa tertentu.

Nah.. dari masa ke semasa anda bolehlah Google kata kunci "download aplikasi lokasi menu rahmah" atau "muat turun direktori menu rahmah" di play store atau apple store dan mendaftar percuma di aplikasi berkenaan jika ianya sudah diupload ke Internet. Setelah itu anda dah boleh mencari senarai kedai makan atau restoran yang menawarkan menu rahmah  untuk hidangan tengahari dan malam harga jimat yang berdekatan dengan lokasi anda. 
 

Senarai Lokasi Menu Rahmah Seluruh Malaysia

☝️☝️☝️
 DOWNLOAD APLIKASI LOKASI MENU RAHMAH|DIREKTORI KEDAI MAKAN TENGAHARI DAN MALAM TERMURAH-https://myempiremall.com/img/Whats-App-1.gif


Web : https://www.websaya.biz/cybermom?buka=profilepage
Iklan dihantar oleh : Cybermom ([email protected])
No Tel : 601117682310 (Jee)


Lain Lain Iklan Kategori yang sama
Makanan

DOWNLOAD APLIKASI LOKASI MENU RAHMAH|DIREKTORI KED

RM 5.00
Baca Lagi


Lain Lain Iklan Dari Kedai yang samaDijemput Singgah ke Kedai saya untuk melihat pelbagai produk hebat lain

RAWATAN GOUT DAN ARTHRITIS DENGAN DND RX9, RX10 DA-https://myempiremall.com/img/my-store.jpg
KLIK DIBAWAH KE KEDAI
Jee
RAWATAN GOUT DAN ARTHRITIS DENGAN DND RX9, RX10 DA-https://myempiremall.com/img/bagus.gif

PLATFORM INI SANGAT MEMBANTU SEBARKAN BISNES/PRODUK ANDA

Klik Dibawah daftar

iklan percuma daftar

×
Select Category

PRODUK(0)

BABIES(0)

KESIHATAN(76)

PERNIAGAAN RUNCIT(1)

FESYEN WANITA(0)

KECANTIKAN(9)

FESYEN LELAKI(0)

MINYAK WANGI(7)

PENDIDIKAN(10)

DERMA DAN INFAK(0)

TUDUNG(0)

ARTIKEL(9)

PEMBORONG(2)

PRODUK DIGITAL(27)

MAKANAN(22)

PERNIAGAAN(36)

KENDERAAN(4)

ELEKTRONIK(3)

SUKAN/HOBI(2)

PERCUTIAN & PELANCONGAN(1)

RUMAH & BARANG PERIBADI(4)

PEKERJAAN(0)

SERVIS(9)

HARTA BENDA(1)

LAIN-LAIN KEPERLUAN(12)


Select Negeri

SELANGOR(29)

PAHANG(8)

KELANTAN(21)

PERAK(36)

NEGERI SEMBILAN(10)

KEDAH(10)

TERENGGANU(8)

SABAH(0)

SARAWAK(0)

JOHOR(5)

MELAKA(39)

PENANG(2)

PERLIS(2)

KUALA LUMPUR(9)

PUTRAJAYA(7)

LABUAN(0)

MALAYSIA(67)

INDONESIA(2)

SINGAPORE(0)

BRUNEI(0)