TARIKH BAYARAN SUMBANGAN TUNAI RAHMAH STR 2023|BANTUAN KELUARGA MALAYSIA BKM

Category
Artikel
Brand
Tarikh bayaran fasa pertama Sumbangan Tunai Rahmah (STR) atau dulunya BKM (Bantuan Keluarga Malaysia), akan bermula pada Januari dan bukannya Mac 2023 seperti di umum Perdana Menteri, Dato Sri Anwar Ibrahim. Beliau berkata kerajaan telah bersetuju untuk meneruskan beberapa inisiatif bantuan yang diumumkan dalam bajet 2023. Dengan berbuat demikian, akan meningkatkan jumlah peruntukan dan akan membuat pembayaran pada tarikh lebih awal.
 
Pembayaran Fasa 1 membabitkan peruntukan RM2 bilion akan memanfaatkan hampir sembilan juta penerima di mana RM300 akan disalurkan kepada setiap isi rumah dan RM100 kepada penerima bujang. Tarikh pembayaran akan dibuat mulai 17 Januari 2023. 

Berapa Jumlah Sebenar Sumbangan Tunai Rahmah Tahun 2023 ini? .

Jumlah maksima STR tahun 2023 adalah RM2,500 bergantung kepada katogeri dan kelayakan pemohon. Bantuan ini diagihkan sebanyak empat kali mengikut fasa. Lazimnya fasa pertama pembayaran adalah pada bulan Mac. Namun mulai tahun 2023, tarikh bayaran fasa pertama telah diawalkan ke bulan Januari 2023.
​​​​​​
Adakah ini bermakna akan ada lagi tambahan peruntukan Sumbangan Tunai Rahmah pada tahun ini memandangkan terdapatnya "lompong bantuan" pada akhir suku tahun pertama iaitu pada bulan Mac akan datang? Semoga ada berita baik diumumkan nanti oleh PM Malaysia bagi meringankan beban hidup rakyat golongan B40 dan M40. 

Apa pun, jadual di bawah ini memaparkan jumlah agihan sebenar peruntukan Sumbangan Tunai Rahmah atau Bantuan Tunai Rakyat sedia ada, sebagaimana yang telah dilaksanakan pada tahun 2022 lepas atas nama Bantuan Keluarga Malaysia (BKM). 
​​​​​​.

Bagaimana Nak Tahu Wang Sumbangan Tunai Rahmah Telah Dibuat Dan Bila Tarikh Kemaskini Maklumat Peribadi Tahun 2023 Boleh Dilakukan? 

Sering-seringlah kunjungi laman rasmi Bantuan Tunai Rakyat untuk dapatkan berita terkini tentang tarikh tepat bayaran akan dibuat serta tarikh anda boleh mengemaskini status diri dalam akaun STR/BKM anda. 

*Kemaskini maklumat diri amat penting agar anda mendapat jumlah bayaran bantuan sewajarnya. Misalnya tahun lepas, anda berstatus "berkahwin", tapi sekarang bergelar "duda/janda" atau ibu/bapa tunggal, anda layak dapat tambahan bantuan RM500. Jika ini diabaikan, tentu lah merugikan.

Berdasarkan jadual di atas, jumlah bayaran STR fasa pertama adalah RM300 bagi keluarga dan RM100 untuk rakyat yabg berstatus bujang. Soalnya berapa lama duit sebanyak  RM100 & RM300 itu boleh bertahan dan boleh membantu keluarga dan diri anda secara maksima? 

Jika anda tidak mahu wang STR itu habis  atau hangus begitu saja dalam waktu yang singkat, apa kata anda ambil tahu tentang program BZ Force Zurich Takaful iaitu tawaran terkini untuk golongan B40 & M40 mendapatkan perlindungan cover note POLISI INSURAN  PERCUMA dan PENDAPATAN SAMPINGAN hingga lebih RM19,000 sebulan selama 4 tahun, dan anda boleh mendapatkannya seawal tahun pertama anda sertai. Ramai yang telah mula mendapat manfaat dari program yang fokus utamanya adalah untuk membantu kumpulan B40 dan M40. Program ini baru saja dilancarkan pada tahun lepas dan belum ramai yang mengetahuinya. 
 

Untuk maklumat lanjut, anda hanya perlu download Aplikasi BZ force ini dari Google play store atau klik Link Ini untuk dapatkan panduan langkah demi langkah bagi cara mendaftar dan mendapatkan akaun BZ Force dan Zurich Tafakul secara percuma.

*Pastikan anda check email untuk arahan selanjutnya setelah selesai mendaftar.
​​​​​


TARIKH BAYARAN SUMBANGAN TUNAI RAHMAH STR 2023|BANTUAN KELUARGA MALAYSIA BKM-https://myempiremall.com/img/Whats-App-1.gif


Web : https://websaya.biz/cybermom
Iklan dihantar oleh : Cybermom ([email protected])
No Tel : 601117682310 (Jee)


Lain Lain Iklan Kategori yang sama
Artikel

Pocket Money For Nigerian Students in Malaysian Un

USD 40.00
Baca Lagi

BAHAYA MORINGA|LIMA SEKELUARGA KERACUNAN SAYUR DAU

RM 0.00
Baca Lagi

PANDUAN BELI UBAT TAHAN SAKIT / PAIN KILLER DI FAR

RM 0.00
Baca Lagi

TUKAR DUIT E-MADANI KEPADA TUNAI

RM 0.00
Baca Lagi

BAHAYA GOUT KEPADA KESIHATAN BUAH PINGGANG|PUNCA K

RM 0.00
Baca Lagi

KAEDAH MODEN RAWATAN SAKIT LUTUT DAN PENAWAR ALTER

RM 0.00
Baca Lagi

Kelebihan Moringa Dalam Rawatan Alternatif|Mitos M

RM 0.00
Baca Lagi

TARIKH BAYARAN SUMBANGAN TUNAI RAHMAH STR 2023|BAN

RM 2500.00
Baca Lagi

BAHAYA SACHA INCHI OIL. BACA INI DULU SEBELUM AMBI

RM 0.00
Baca Lagi


Lain Lain Iklan Dari Kedai yang samaDijemput Singgah ke Kedai saya untuk melihat pelbagai produk hebat lain

RAWATAN GOUT DAN ARTHRITIS DENGAN DND RX9, RX10 DA-https://myempiremall.com/img/my-store.jpg
KLIK DIBAWAH KE KEDAI
Jee
RAWATAN GOUT DAN ARTHRITIS DENGAN DND RX9, RX10 DA-https://myempiremall.com/img/bagus.gif

PLATFORM INI SANGAT MEMBANTU SEBARKAN BISNES/PRODUK ANDA

Klik Dibawah daftar

iklan percuma daftar

×
Select Category

PRODUK(0)

BABIES(0)

KESIHATAN(76)

PERNIAGAAN RUNCIT(1)

FESYEN WANITA(0)

KECANTIKAN(9)

FESYEN LELAKI(0)

MINYAK WANGI(7)

PENDIDIKAN(10)

DERMA DAN INFAK(0)

TUDUNG(0)

ARTIKEL(9)

PEMBORONG(2)

PRODUK DIGITAL(27)

MAKANAN(22)

PERNIAGAAN(36)

KENDERAAN(4)

ELEKTRONIK(3)

SUKAN/HOBI(2)

PERCUTIAN & PELANCONGAN(1)

RUMAH & BARANG PERIBADI(4)

PEKERJAAN(0)

SERVIS(9)

HARTA BENDA(1)

LAIN-LAIN KEPERLUAN(12)


Select Negeri

SELANGOR(29)

PAHANG(8)

KELANTAN(21)

PERAK(36)

NEGERI SEMBILAN(10)

KEDAH(10)

TERENGGANU(8)

SABAH(0)

SARAWAK(0)

JOHOR(5)

MELAKA(39)

PENANG(2)

PERLIS(2)

KUALA LUMPUR(9)

PUTRAJAYA(7)

LABUAN(0)

MALAYSIA(67)

INDONESIA(2)

SINGAPORE(0)

BRUNEI(0)